Gemeente wil extra investeren in leesbevordering kinderen

3 aug 2023, 08:08 Algemeen
Afbeelding

Het College van B&W van Horst aan de Maas stelt de gemeenteraad voor te investeren in leesbevordering voor kinderen van 0 tot 12 jaar door de programma’s ‘de Bibliotheek op School’ en ‘Boekstart’ uit te breiden. Het Bibliotheek op School programma wordt van veertien naar alle zeventien basisscholen in de gemeente uitgebreid en het Boekstart programma start op acht nieuwe kinderopvanglocaties, waarna er negentien kinderopvanglocaties deelnemen aan het programma.

Wie goed leest, leest graag en dat versterkt basisvaardigen zoals taal. Goede taal- en leesvaardigheid zijn nodig voor de ontwikkeling van kinderen om nu en later mee te kunnen doen in de samenleving. Door de Bibliotheek op School en Boekstart programma’s wordt het leesplezier van alle basisschoolkinderen in Horst aan de Maas vergroot, met uiteindelijk een betere beheersing van deze basisvaardigheid, zo is het idee. Er zijn in Nederland verschillende organisaties die zorgen dat kinderen lezen leuker gaan vinden en er zo voor zorgen dat ze meer gaan lezen. Vanuit de Rijksoverheid worden subsidies verleend aan organisaties die zich hard maken voor leesbevordering.  

Bibliotheek op school

Kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. “Je kan dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen”, stelt een woordvoerder van de gemeente. “Daar sluit BoekStart op aan.

Dit is een programma met onder andere een gratis lidmaatschap van de bieb, dat kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders van boeken laat genieten en wat zorgt voor een stimulerende leesomgeving op kinderopvanglocaties.”

Voor de kinderen vanaf 4 jaar is er de Bibliotheek op school. In het programma is er dagelijks aandacht voor leesplezier en mediawijsheid op school én thuis. Kinderen en jongeren worden gestimuleerd om meer te lezen en ze leren om beter en verstandiger om te gaan met internet, sociale media en games.

Samenwerking

In deze programma’s werken de basisscholen, kinderopvanglocaties en bibliotheek samen om lezen te bevorderen. Naast dat de programma’s zorgen voor de aanwezigheid van boeken op scholen en kinderopvanglocaties, werken de organisaties samen om in te spelen op de leesbehoeften van de kinderen. Wethouder Roy Bouten: “In Horst aan de Maas willen we dat iedereen mee kan doen. Door lezen op alle scholen te bevorderen, bieden we kinderen gelijke kansen om hun taalvaardigheden verder te ontwikkelen en volop mee te kunnen doen in Horst aan de Maas.” Uit internationaal onderzoek in 2018 bleek al dat de leesvaardigheid van Nederlandse leerlingen stelselmatig achteruit gaat.