Bewoners van Horst aan de Maas starten fotoproject ‘Foto-en-Zo’ om verbinding en ontdekking in de wijken te bevorderen

10 jul 2023, 10:28 Algemeen
Afbeelding

In de wijken In de Riet, Mussenbuurt en Norbertuswijk in Horst aan de Maas is een bijzonder fotoproject van start gegaan. Het project, genaamd ‘Foto-en-Zo’, is bedacht door enkele bevlogen bewoners en hobby-fotografen met als doel samen op een andere manier naar de eigen wijk te kijken. Bewoners van alle leeftijden zijn uitgenodigd om deel te nemen aan dit initiatief, waarbij het ontdekken van de schoonheid van de wijken centraal staat.

“Hoe meer mensen meedoen, hoe groter het plezier, jong en oud, iedereen is welkom”, benadrukt Richard Fieten, opbouwwerker van Synthese, die samen met artistiek leider Jan Peters van de werkplaats Westenwind aan de wieg van het project heeft gestaan. Het idee voor Foto-en-Zo ontstond tijdens brainstormsessies in het Westenwindhuis samen met enkele bewoners die graag met hun passie voor fotografie en wilden combineren met de wens om iets voor medebewoners te betekenen. Met als doel vooral samen op pad zijn, inspireren, ontdekken en creatief door middel van fotografie aan de slag zijn. 

Mini fotosafari

Basisschoolkinderen van basisschool de Twister in Horst hebben op dinsdag 4 juli deelgenomen aan de mini fotosafari, een onderdeel van het Foto-en-Zo project. Op basisschool de Weisterbeek hebben kinderen van groep 7 en 8 ook al tochten door de wijk gemaakt. Dit initiatief richt zich ook op kinderen, omdat zij de beste ambassadeurs kunnen zijn om anderen te enthousiasmeren om deel te nemen. Deelnemende kinderen hebben tijdens de mini fotosafari’s alle vrijheid gehad om hun creativiteit te uiten en op een andere manier naar hun omgeving te kijken. “Dit draagt bij aan hun gevoel van eigenwaarde en biedt hun de mogelijkheid om een vakantiegevoel te ervaren, zelfs als ze niet op reis kunnen”, zegt vrijwilliger Jan Nabuurs. 

Vrijwilligers

De Werkgroep Foto en Zo, bestaande uit wijkbewoners Jan Nabuurs, Cris Jansen, Anita Joosten, Peter Janssen, Jan Peters (artistiek leider Westenwind huis) en Richard Fieten (opbouwwerker Synthese), werkt nauw samen om dit project tot een succes te maken. Jan Nabuurs, een van de betrokken wijkbewoners, benoemd zijn motivatie om zich in te zetten voor dit project: “Ik ben altijd veel met fotografie bezig en ik vind het leuk om te doen, en het is ook eens leuk om in mijn eigen wijk te fotograferen.” Cris Jansen, een andere deelnemer, benadrukt het belang van het fotoproject als een middel om bewoners van alle leeftijden met elkaar in contact te brengen en integratie in de buurt te bevorderen. “Ik hou van fotografie, en als ik dat samen met iemand kan doen, dan doe ik dat graag als ik de tijd heb.” 

Verbindingselement

De ingezonden foto’s zullen uiteindelijk worden tentoongesteld op een speciale website. Richard Fieten benadrukt dat het fotoproject ‘Foto-en-Zo’ een groot verbindingselement heeft en dat het streven is om het initiatief als een olievlek te laten verspreiden: “We flyeren in de buurt en geven kinderen op de basisscholen die deel hebben genomen aan de minisafari kaartjes, die zij weer door kunnen geven. Op die manier hopen we dat dit initiatief zich als een olievlek verspreidt.”  

Iedereen is welkom

Het fotoproject ‘Foto-en-Zo’ biedt de bewoners van Horst aan de Maas de mogelijkheid om samen iets moois te creëren, talenten te ontdekken en vooral op een andere manier naar hun eigen wijken te kijken. “Het project bevordert verbinding, ontdekking en het delen van beelden. Daarnaast kun je aan de hand van het project talenten ontdekken in jezelf en elkaar en samen ontwikkelen”, zegt Richard. Iedereen is welkom om deel te nemen en een bijdrage te leveren aan deze inspirerende fotoketen in de wijken. Richard Fieten legt uit dat er geen specifiek eindpunt is bepaald voor het project, maar dat de focus ligt op de groei en ontwikkeling ervan. Het streven is om een ketting van beelden te creëren, waarbij foto’s van bewoners uit de verschillende wijken aan elkaar worden geregen en samen een verhaal vertellen. 

Voor wie meer wil weten over Foto-En-Zo of het leuk lijkt mee te doen op een van de fotosafari’s of workshops die in Augustus gepland staan, meld je aan via foto-en-zo@westenwindhorst.nl Voor meer info kijk op www.westenwindhorst.nl/foto-en-zo

Tekst: Milou Peelen

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding