340.000 euro voor realisatie van zes huurappartementen in Griendtsveens klooster

15 jun 2023, 07:30 Algemeen
Afbeelding

Het college van B&W wil 340.000 euro bijdragen aan de herontwikkeling van het klooster in Griendtsveen. De plannen van Woonwenz om hier zes sociale huurwoningen te realiseren past binnen haar ambitie om enerzijds een Rijksmonument weer in de oude staat terug te brengen en anderzijds te zorgen voor betaalbare woningen voor de inwoners van Horst aan de Maas.

De initiatiefgroep ‘herbestemming voormalig klooster Griendtsveen’ wil samen met Woonwenz zes sociale huurwoningen realiseren in het monumentale klooster aan de Helenaveenseweg. De plannen bleken eerder financieel niet haalbaar, waarna Woonwenz de gemeente om een bijdrage in het tekort vroeg. Het College van B&W geeft aan hiermee in te willen stemmen. Deze herontwikkeling heeft volgens haar een positief effect op de leefbaarheid in het dorp. Er spelen momenteel namelijk diverse zaken in het dorp die de leefbaarheid raken. Zo is lange tijd niet duidelijk geweest of de school behouden kon blijven. De dreigende sluiting is inmiddels afgewend. Ook de zoektocht naar geschikte woningbouwlocaties is lastig. Dit komt voornamelijk door het beschermde dorpsaangezicht. “Deze ontwikkeling zorgt voor nieuwe aanwas in het dorp en kan een positief effect hebben op de toekomst van de basisschool”, aldus de gemeente.

Bindende afspraken

De voorliggende plannen zijn mede door inzet van de initiatiefgroep tot stand gekomen. Zij heeft daarbij veelvuldig met diverse partijen overlegd. Zo heeft de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed inmiddels ook haar goedkeuring gegeven aan de plannen en ligt er een onherroepelijk bestemmingsplan. Daarin zijn ook bindende afspraken opgenomen over parkeren aan de zijkant van het pand. De kosten om tot deze plannen te komen zijn volledig door het dorp gedragen, met dank aan bijdragen van de dorpsraad en uit het lokale bedrijfsleven.

Sociale huur

Uit het Dorpsplan Wonen voor Griendtsveen blijkt dat er, aanvullend op de vijf reeds geplande woningen, tot 2030 behoefte is aan ongeveer vijftien nieuwe woningen, waarvan 30 procent in het segment van sociale huur. De zes appartementen in het klooster betreffen de invulling van de sociale huur. Aanvullend wordt in overleg met een werkgroep uit het dorp invulling gegeven aan de locatie De Weide met ongeveer tien betaalbare koopwoningen. Deze zoektocht is complex door de status van Beschermd Dorpsgezicht en de nabijheid van natuurgebied De Peel.

Beslismoment

De gemeenteraad van Horst aan de Maas neemt dinsdag 11 juli definitief besluit over de bijdrage van 340.000 euro aan het project.