Natuur en Milieufederatie Limburg drukt haar bezorgdheid uit over de uitbreidingsplannen van Toverland

31 jan 2024, 17:00 Algemeen
Afbeelding

In een recente pro-forma zienswijze heeft de Natuur en Milieufederatie Limburg haar zorgen geuit over het bestemmingsplan voor uitbreiding van Toverland. In het bestemmingsplan krijgt Toverland de flexibiliteit om in een tijdsspan van twintig jaar verder te ontwikkelen.

Natuur en Milieufederatie (NMF) Limburg is met name bezorgd over de cumulatieve (milieu) effecten van diverse grootschalige ontwikkelingen in de regio, waaronder de reactivering van vliegbasis De Peel, de uitbreiding van Grandorse, de uitbreiding van recreatiepark de Schatberg, de realisatie van een truck parking nabij de op-afrit van de A67 en de intentie van de gemeente om meer woningen te bouwen en zoekgebieden voor duurzame energie opwekking. De uitbreiding van Toverland zal de regio hiermee nog meer overbelasten, stelt NMF Limburg. Zij benadrukt dat het van groot belang is dat de impact van deze ontwikkelingen op het milieu en de natuur zorgvuldig wordt beoordeeld. Daarom pleit de federatie voor betrokkenheid van de Commissie Milieueffectrapportage (MER) voor een grondige evaluatie van de effecten.

Negatieve effecten op leefbaarheid en natuur

NMF Limburg maakt zich in het geval van Toverland met name zorgen over de omvang van het beoogde bezoekersaantal van 3,74 miljoen per jaar. De federatie vraagt zich af of deze regio dergelijke aantallen bezoekers kan dragen, ook gezien de hierboven genoemde grootschalige ontwikkelingen die tot extra verkeersstromen leiden.

Daarnaast roept de NMF Limburg op tot meer aandacht voor duurzaamheid in de uitbreidingsplannen. Zo vragen ze zich hardop af of het nog wel van deze tijd is om vuurwerkshows te organiseren. ‘Gezien de gezondheidseffecten voor mensen en de overlast voor dieren’, valt er te lezen in het persbericht van de organisatie.

Ook maken ze zich zorgen zorgen over de voorwaardelijke aard van het streven naar duurzaamheid. De NMF Limburg benadrukt de mogelijke negatieve effecten op beschermde diersoorten zoals verstoringen door geluid, licht en vuurwerk, en de gevolgen voor de leefbaarheid van de omliggende gemeenschappen. In haar zienswijze vraagt ze daarom om meer tijd, zodat dieper kan worden ingegaan op het stikstofonderzoek en de watertoets. De pro-forma zienswijze van NMF Limburg is te lezen op nmflimburg.nl onder het kopje ‘Over ons’ en ‘Publicaties’.

Beeld: Natuurbeheerplan Limburg