Toverland wil met nieuw bestemmingsplan 800 hotelkamers en ruim 700 vakantiehuisjes bouwen

5 dec 2023, 12:26 Algemeen
Afbeelding

Attractiepark Toverland heeft de ambitie om de komende jaren flink te groeien. Daarbij mikt het op een bezoekersaantal van zo’n 3,7 miljoen per jaar. Om dat te kunnen bewerkstellingen wil het park uitbreiden en een verblijfsaccommodatie realiseren. Het gaat daarbij om maximaal 1.510 ‘verblijfseenheden’; 800 hotelkamers en 700 vakantiehuisjes.

Met een verblijfsaccommodatie nabij het pretpark kunnen bezoekers worden aangetrokken uit een groter gebied, zo is de gedachte. Zij kunnen dan immers meerdaags bij Toverland verblijven. Om deze ambitie verder uit te bouwen is het voor Toverland wenselijk om te kunnen beschikken over een flexibel planologisch kader. Het huidige bestemmingsplan biedt daarvoor onvoldoende mogelijkheden. Daarom is er een zogenaamd bestemmingsplan met verbrede reikwijdte opgesteld. Bij de besluitvorming daaromtrent wordt tevens een milieueffectrapportage opgesteld. Het nieuwe ontwerpbestemmingsplan ligt inmiddels ter inzage.

Nieuw bestemmingsplan

De vaststelling van een nieuw bestemmingsplan moet ervoor zorgen dat de verwachte uitbreiding van Toverland planologisch gefaciliteerd is. “Door in dit plan de gehele ambitie van het attractiepark mee te nemen voor de komende twintig jaar in plaats van telkens aparte procedures te volgen, worden de belangen van de omgeving beter meegewogen en gebord”, stelt het college. “Met deze doorontwikkeling van Toverland voldoen we aan onze gemeentelijke visie voor het gebied de Peelbergen, waarin grootschalige toeristische voorzieningen zijn voorzien. Daarmee worden onze gemeente en de regio nog meer op de kaart gezet en ontstaan er - vanwege de toevoeging van verblijfsrecreatie - meer vaste banen. Ook nemen de bestedingen binnen de gemeente en regio toe.”

800 hotelkamers

Het vernieuwde bestemmingsplan biedt Toverland de mogelijkheid om 800 hotelkamers en 710 andere ‘verblijfsrecreatie-eenheden’ te realiseren. “Deze eenheden kunnen niet gerealiseerd worden zonder dat met een vergunning de toevoeging van maximaal 250 eenheden per keer wordt geaccordeerd”, zegt het college. Daarnaast staan in het nieuwe bestemmingsplan voor Toverland regels omtrent licht en vuurwerk. Thema’s die onder de huidige wetgeving minder vanzelfsprekend een plek hadden. Daarmee kan beter worden gestuurd op de ontwikkelingen van Toverland in relatie tot de effecten die de ontwikkelingen hebben op de omgeving.

Omgeving

In het kader van de Omgevingswet is er al ‘geoefend’ met het voeren van een omgevingsdialoog door Toverland. Gedurende het traject dat nodig was om tot het ontwerp van het bestemmingsplan te komen werd de dialoog aangegaan met de omgeving en andere belanghebbenden. Het pretpark is voornemens om deze gesprekken ook in de toekomst met de omgeving te blijven voeren. Het vernieuwde bestemmingsplan ligt voor de duur van zes weken voor eenieder ter inzage. Tijdens deze periode kunnen zienswijzen worden ingediend, welke zonder uitzondering in behandeling worden genomen. Vervolgens zullen de ingediende zienswijzen worden behandeld en zal het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte aan de gemeenteraad worden aangeboden ter besluitvorming.