Kunstproject moet suïcidale gedachten bij jongeren uit deze gemeente bespreekbaarder maken

3 nov 2023, 13:09 Algemeen
Aatjan Renders
Kunstwerk Stille Strijd van kunstenaar Saskia Stolz
Kunstwerk Stille Strijd van kunstenaar Saskia Stolz

Kunstproject ‘Stille Strijd’ komt dit voorjaar naar Horst. Het gigantische beeld, dat moet helpen om het thema suïcide onder jongeren bespreekbaarder te maken, doet in april 2024 deze gemeente aan.

Wethouder Roy Bouten bevestigde tijdens de raadsvergadering van dinsdag 31 oktober dat het is gelukt om de het kunstwerk, een beeltenis van een in elkaar gedoken jongere, naar deze gemeente te halen. Eén en ander werd in werking gezet nadat PvdA eind september een motie indiende, waarin het opriep het beeld naar Horst te halen. “Wij hebben al eerder aandacht gevraagd voor suïcide preventie, en wij hopen middels deze motie dit moeilijk onderwerp bespreekbaar te maken. Niemand hoort in stilte te lijden”, liet die partij toen optekenen.

Unaniem

De motie werd unaniem door de gemeenteraad aangenomen, waarna het College van B&W aan de slag ging om het kunstwerk van kunstenares Saskia Stolz inderdaad richting Horst te bewegen. Eerder stond ‘Stille Strijd’ al in steden als Amsterdam, Maastricht en Rotterdam. In het voorjaar van 2024 verkast het van Zwolle naar Horst aan de Maas, waar het tussen 8 en 22 april te zien is. Daarna reist het kunstproject door naar Zwijndrecht.

Dagelijks vijf zelfdodingen

Uit de keiharde cijfers blijkt dat 1.315 mannen en 601 vrouwen in 2022 kozen om zelf een einde aan het leven te maken in 2022. Dat komt neer op vijf zelfdodingen per dag. “Elke zelfdoding raakt ongeveer 135 mensen. Reken maar uit: dat zijn vijfenhalf keer het aantal inwoners van Horst aan de Maas. Als gemeente hebben wij de verantwoordelijkheid om aandacht te vragen van onze inwoners om te praten over psychisch lijden en het taboe rondom depressie en zelfdoding te doorbreken”, liet de PvdA-fractie eerder al weten.

Jongeren

Het probleem blijkt vooral onder jongeren groot. “Het is bekend dat veel van onze jongeren psychische nood ervaren en met suïcidale gedachtes rondlopen”, aldus de fractie. “Het aantal zelfdodingen door jongeren tot 30 jaar is helaas de afgelopen jaren sterk toegenomen. Het is zelfs doodsoorzaak nummer één onder jongeren. Gemiddeld sterven 24 jongeren per maand aan zelfmoord in ons land. Als gemeente mogen we niet wegkijken voor hun psychische nood, maar moeten we juist de verantwoordelijkheid nemen om het isolement te doorbreken met elkaar. Praten over depressieve gedachtes en zelfdoding helpt echt.”

Verbinding en eenheid

Waar het kunstwerk in deze gemeente komt te staan is nog niet duidelijk. Een werkgroep, met naast wethouder Roy Bouten enkele leden uit de gemeenteraad, gaat zich nog buigen over dat vraagstuk. De werkgroep tuigt ook een programma op rond depressie en suïcide, met name onder jongeren. Het thema dat ‘Stille Strijd’ bespreekbaar wil maken. De PvdA merkte eerder al op dat het thema leeft in de Horster politiek. “Wij zagen dat dit onderwerp veel los maakte in de raad. We hebben met elkaar over dit onderwerp gesproken. We konden elkaar weer vinden. Er was verbinding en eenheid.”

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of via 0800 - 0113.