Kunstwerk over suïcidepreventie moet naar gemeente komen

20 sep 2023, 12:34 Algemeen
Beeld: Wikipedia
Beeld: Wikipedia

Om het taboe rondom depressie en zelfdoding te doorbreken, diende PvdA dinsdag 19 september een motie in waarbij ze het college oproept om het levensgrote kunstproject ‘De Stille Strijd’ naar Horst aan de Maas te halen. De motie werd aangenomen.

“Als gemeente hebben we een verantwoordelijkheid om dit thema bespreekbaar te maken”, stelde Salwa Sohbat (PvdA). “Het is een eenzame en stille strijd, zowel voor de persoon in kwestie als voor de omgeving. We willen aandacht vragen voor jongeren, omdat het aantal zelfdodingen door jongeren tot 30 jaar de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Het is doodsoorzaak nummer één onder jongeren.” Daarom wil de partij dat de gemeente kunstproject ‘De Stille Strijd’ naar Horst aan de Maas haalt. Het beeld van een ineengedoken tiener van 2,5 meter hoog en 4 meter lang symboliseert een jongere die zich van binnenuit heel klein voelt terwijl het probleem om aandacht schreeuwt. “We willen het kunstwerk, dat door het land reist om aandacht te vragen voor depressie en zelfdoding onder jongeren, een prominente plek geven in Horst aan de Maas.”

Vervolgstappen

Andere partijen reageerden positief op de motie, maar benoemden wel dat er ook nagedacht moet worden over vervolgstappen. “Heel goed om hier aandacht voor te vragen”, stelde Imke Emons (BVNL). “Maar waarom dit beeld en niet bijvoorbeeld de 113-zelfmoordcampagne 1K Z1E J3? Het beeld is vooral gericht op jongeren en ik zou het graag breder trekken en iedereen met deze klachten hierbij betrekken. Het is goed om hier in alle kernen aandacht aan te besteden. “ Wel stemde zij, net als de rest van de raad, in met de motie. 

Tekst: Floor Velthuizen