Winkeldieven in Horst riskeren sinds deze week een shopverbod van twee jaar

12 okt 2023, 11:28 Algemeen
Afbeelding

Winkeldieven die betrapt worden in het centrum van Horst lopen sinds deze week het risico op een collectief winkelverbod. Een maatregel die op donderdag 12 oktober werd ingevoerd, en waarmee winkels in Horst aan de Maas één tot twee jaar verboden terrein worden voor de gesnapte winkeldieven.

Initiatiefnemer voor de invoering van het collectief winkelverbod is het Centrummanagement Horst. Zij werken daarbij samen met politie en Platform Veilig Ondernemen om zo de aangifte en het bijbehorende winkelverbod in goede banen te leiden.

Recidivisten

Wanneer een winkeldief een collectief winkelverbod krijgt, wordt hem of haar de toegang geweigerd tot alle bij het initiatief aangesloten winkels. Bij de lancering van de maatregel op donderdag 12 oktober waren dat 24 van de ruim 90 winkeliers in Horst aan de Maas. 

Een collectief winkelverbod wordt gegeven wanneer een persoon binnen één jaar meerdere keren de fout ingaat bij een winkel of bedrijf dat zich heeft aangesloten bij het collectieve winkelverbod. Het verbod moet zorgen voor een afname van criminaliteit en overlast en daarnaast zorgen voor het preventief tegengaan van mogelijke winkeldiefstal. “Het is belangrijk dat klanten prettig en veilig kunnen winkelen. Het winkelverbod draagt voor de gemeente ook bij aan een veilige werkomgeving voor de centrumondernemer en zijn medewerkers. Samen maken we het centrum van Horst veilig“, legt Anita Rongen van Centrummanagement Horst uit.

Huisvredebreuk

Ondernemers die meedoen aan het collectief winkelverbod in Horst aan de Maas zijn te herkennen aan de sticker bij de ingang van de winkel. Bij een collectief winkelverbod mag de winkeldief één of twee jaar lang  niet binnen bij de deelnemende winkels. De exacte duur van de straf is afhankelijk van de zwaarte van het vergrijp.

Als iemand met een verbod toch de winkel in gaat, begaat hij of zij een strafbaar feit. In dat geval gaat het om huisvredebreuk. “Door toepassing van het systeem van de collectieve winkelontzeggingen krijgen lokale ondernemers een middel om overlast gevende en diefstal plegende personen uit het eigen winkelgebied te weren. Dit systeem werkt zowel preventief als repressief, en geeft een duidelijk signaal af dat overlast en diefstal niet wordt geaccepteerd in het winkelgebied”, verduidelijkt Martijn Wildeboer, themaspecialist Gebiedsgerichte Vermogenscriminaliteit bij Platform Veilig Ondernemen. Het initiatief in Horst staat niet helemaal op zichzelf. In deze provincie wordt in Roermond en Geleen dezelfde aanpak gehanteerd.