Pollbespreking

Passagiers direct beboeten zorgt voor meer veiligheid in het openbaar vervoer

Vervoersbedrijf Arriva wil passagiers die overlast veroorzaken of schade aanrichten direct beboeten. Deze boete bedraagt 313 euro. Een proef in Groningen, Friesland en Noord-Brabant bleek succesvol, dus wil Arriva dit lik-op-stukbeleid ook in Limburg gaan invoeren.

Tijdens de proeven van Arriva in andere provincies werden in de treinen en bussen stickers geplakt van SODA, waarop stond dat misdragingen bestraft werden met een boete van 313 euro. De maatregel kan een afschrikkend effect hebben op potentiƫle daders. Het vooruitzicht van een directe boete kan mensen ontmoedigen om zich te misdragen in het ov. Dit kan leiden tot een afname van overlast en schade en een toenemend gevoel van veiligheid en comfort bij het gebruik van het ov. Sandra Heeskens vindt dat het misdragen flink bestraft moet worden. "Ja, dat is duidelijk", stelt ze. "Alleen door wie, de chauffeur? Hang camera's op in het ov. En bestraf ze maar, ja. Denk dat het voor de chauffeur prettiger is als hij/zij dan direct met de politie contact kan opnemen voor versterking. Wat er vorige week is gebeurd, dat is gewoon schandalig."

Aan de andere kant bestaat er een kans dat het opleggen van een directe boete juist escalerend kan werken in conflicten tussen passagiers en personeel van Arriva. Als passagiers zich onterecht behandeld voelen of het niet eens zijn met de opgelegde boete, kan dit leiden tot verdere verstoringen van de rust in het ov. Ook kan het lik-op-stukbeleid als oneerlijk wordt beschouwd, omdat het niet altijd duidelijk is wie verantwoordelijk is voor de veroorzaakte overlast of schade. Onschuldige passagiers kunnen onterecht worden beboet, wat ook tot frustratie en onrechtvaardigheid kan leiden. Paula Petra noemt een voorbeeld: "En hoe gaat het dan andersom? Je hebt een busabonnement en de bus komt niet of rijdt de halte gewoon voorbij?", vraagt ze zich af.