Inwoners Sevenum en telers over rechtszaak geplande lelieteelt: ‘Het kan nog alle kanten opgaan’

Een groep van 35 inwoners uit Sevenum besloot juridische stappen te ondernemen vanwege de geplande lelieteelt dichtbij hun woningen. De inwoners maken zich zorgen over de gezondheidsrisico’s van de grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelen die nodig zijn voor de lelies. Zij hebben hier meerdere gesprekken over gevoerd met Maasbreese lelieteler Peter van Meijel, maar zonder resultaat. De zaak kwam op donderdag 18 april voor bij de rechtbank in Roermond.

Afbeelding
Algemeen

Tijdens de rechtszaak benadrukte de advocaat van de bewoners van Sevenum dat er nog veel onduidelijkheid is in de wetenschap over de neurologische gevolgen op lange termijn van de bestrijdingsmiddelen die Van Meijel wil gaan gebruiken. Ook gaf ze aan dat in de lelieteelt veel meer middelen gebruikt worden dan in teelt van gewassen die bedoeld zijn om te eten, zoals aardappelen of tarwe. Dit zou volgens haar niet vlakbij de bebouwde kom, waar ook kinderen wonen, gedaan moeten worden.

Voorzorgsmaatregelen

De advocaat van Van Meijel gaf aan dat er ook gekeken moet worden naar de dosis van de gewasbeschermingsmiddelen en de frequentie van het spuiten hiervan om te bepalen of een verbod op de lelieteelt op deze locat..