Goed of fout

27 apr 2023, 10:00 Politiek
VVD Horst aan de Maas
VVD Horst aan de Maas

Normen en waarden, goede of foute gedragingen, worden gevormd in de gezinnen of de directe omgeving daarvan. Hier ligt de bakermat voor de toekomst van onze jeugd en wordt vaak het fundament gelegd voor een eventuele criminele carrière.

Onlangs werd het Regionaal beleidsplan Politie eenheid Limburg 2024 – 2027 besproken tijdens een raadsavond in onze gemeente. We zagen in dit beleidsplan dat de aanpak van criminaliteit meebeweegt in de richting van regionale, nationale, maar ook internationale ontwikkelingen. Dat deze problematiek steeds groter en complexer wordt, is duidelijk, maar de noodzakelijke aanpak komt ook steeds verder af te staan van onze inwoners. Onze inwoners zoeken veiligheid en rechtvaardigheid dicht bij huis en juist dat ontbreekt in dit beleidsplan.

Bijvoorbeeld de noodzakelijke aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Eén op de vier personen in onze gemeente is op één of andere manier betrokken bij een vorm van huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Als VVD Horst aan de Maas willen wij dat het achter de voordeur, maar ook op straat veilig is. Politiemensen zijn de oren en ogen van onze samenleving en kunnen op dit terrein echt het verschil maken door een juiste aanpak.

Een integrale samenwerking met andere partners is hierbij noodzakelijk. Naar onze mening mogen de inspanningsverplichtingen hierop in dit toekomstig beleidsplan niet ontbreken. Vandaar dat we tijdens de raadsavond de portefeuillehouder gevraagd hebben om dit punt mee te nemen naar de onderhandelingstafel.

Peter Lalieu

VVD Horst aan de Maas