Winter Fantasy in kerk Lottum

2 jan 2024, 11:43 Cultuur
Afbeelding

Regionaal symfonieorkest Quintessence geeft zaterdag 13 januari een concert in de kerk van Lottum. Op het programma van Winter Fantasy staan de Peer Gynt Suites van Grieg en de Schilderijententoonstelling van Moussorgsky.

Roel Verheggen vervult sinds de oprichting van Quintessence de rol van eerste fluitist. Hij bedenkt samen met de muziekcommissie nieuwe projecten: “Vorig jaar brachten we De Notenkraker. Dat was een groot succes, mede door de bijna honderd jonge dansers. Ook dit jaar wilden we iets programmeren dat voor kinderen interessant is. De twee werken die we uitvoeren zijn daarvoor uitermate geschikt. Het is tot de verbeelding sprekende muziek die gemakkelijk in het gehoor ligt.” Dirigent Geert Mooren: “Zowel Peer Gynt als de Schilderijententoonstelling zijn prachtige werken met voldoende uitdaging voor het vijftigkoppige orkest, waarin ook diverse musici uit Horst aan de Maas spelen. Daarnaast komen er uit beide muziekstukken beroemde melodieën voort die iedereen kent, zoals de Morning mood en Grote poort van Kiev. Het is muziek die elk jaar een hoge positie bereikt in de klassieke muziek top 400.”

Roel Verheggen maakte voor de Schilderijententoonstelling een lesbrief voor basisscholen: “Ik nam filmpjes op waarin ik de diverse schilderijen voor de kinderen introduceer met als challenge om zelf een schilderij bij een van de delen te maken. Daarbij moesten de kinderen goed luisteren naar de muziek.” Diverse lokale basisscholen hebben de lesbrief gebruikt en de schilderijen van de leerlingen worden tijdens het concert geëxposeerd. Geert Mooren vult aan: “Het wordt een concert voor het hele gezin. Anneke Miggiels vertelt het verhaal van de ondeugende jongen Peer Gynt, gespeeld door Gideon Aarts. Echt een sprookje, en zeker met die mooie muziek.”

Winter Fantasy begint om 15.00 uur in de Gertrudiskerk in Lottum. Kijk voor tickets in de voorverkoop op de Facebookpagina van Quintessence.