St. Nicolaas zit al 75 jaar verankerd in gemeenschap van Broekhuizen

22 nov 2023, 13:10 Cultuur
Afbeelding

Café Coenders in Broekhuizen zag op 21 september 1948 fanfare St. Nicolaas het levenslicht. Nu, 75 jaar later, is de vereniging al lang niet meer weg te denken uit het dorp. Reden genoeg om dit jubileumjaar meermaals stil te staan bij de rijke geschiedenis van de nog altijd florerende fanfare. Het weekend van zaterdag 25 en zondag 26 november vormen wat dat betreft het slotstuk, wanneer de jubilaris samen met alle dorpsgenoten, Duitse vrienden én de 25 jaar geleden opgerichte ‘vrienden van de fanfare’, twee dagen lang feestviert.

Op oude zwart-witfoto’s uit het goed bewaard gebleven archief van St. Nicolaas wordt een deel van de rijke geschiedenis in beeld gevangen. Op veel van die oude beelden prijken ook de gestaltes van Noud Huijs en Ger Peters. Beide zijn ze al meer dan zestig jaar lid van de fanfare. “Het was dichtbij huis en mijn broer speelde ook. Eigenlijk was het niet meer dan logisch om bij de fanfare te gaan”, blikt Noud terug. “Kijk, daar zit ik als jong manneke”, vervolgt hij, wijzend naar een foto uit vervlogen tijden aan. “Mijn eerste optreden was bij de intocht van Sinterklaas”, graaft ook Ger in zijn geheugen. “Hij kwam aan in wat ik dacht dat een Ferrari was, maar het bleek een Fiat te zijn”, vertelt hij lachend. De twee zitten boordevol anekdotes en zijn zichtbaar trots op ‘hun’ fanfare.

Hét hoogtepunt

Samen maakten ze het overgrote deel van het bestaan van St. Nicolaas mee. Toch zijn ze eensgezind wanneer wordt gevraagd naar hét hoogtepunt van al die jaren blaasmuziek. “Het landskampioenschap”, zeggen beiden resoluut. Daarvoor moeten we terug naar 1981. St. Nicolaas kroonde zich dat jaar tot Nederlands kampioen in de afdeling uitmuntendheid. Een prestatie waar nog altijd met veel plezier en trots op wordt teruggekeken. De twee ervaren muzikanten zagen de opzet van St. Nicolaas – niet in de laatste plaats door het tijdsbeeld – met eigen ogen veranderen. “Het is veel professioneler geworden”, vertelt Noud. “Vroeger was het ergens naartoe, en spelen maar. De dirigent was blij als St. Nicolaas niet als laatste aan de beurt was met optreden, wanneer er verzameld werd. Want dan was de kans groot dat een aantal muzikanten al wat veel gedronken had”, lacht hij.

Veel meer keus

Dat is tegenwoordig wel anders, al zijn gezelligheid en saamhorigheid nog immer twee grote en belangrijke factoren bij de vereniging. “Er wordt wekelijks gerepeteerd en de voorbereidingen op uitvoeringen zijn nauwgezet. Ook het repertoire is niet meer te vergelijken met vroeger. Wat wel al die jaren hetzelfde is gebleven, is de gezelligheid binnen de vereniging”, legt Noud uit. Het is een beeld dat Ger onderstreept. “Beginnende muzikanten hebben tegenwoordig veel meer keus. In de jaren 60 was dat wel anders. Het was voetballen, misdienen en fanfare. Nu heeft de jeugd veel meer opties. Dat merken verenigingen natuurlijk. Ook de fanfare.” Dat erkent voorzitter Koos van Megen ook. “St. Nicolaas heeft nog altijd meer dan vijftig leden. Best uniek voor zo’n relatief kleine gemeenschap. In kernen om ons heen zien we dat dat allerminst vanzelfsprekend is. Daar zijn we dan ook erg content mee.”

Verankerd in gemeenschap

Geheel in het kader van de toen geldende tijdsgeest, bestond St. Nicolaas de eerste twee decennia enkel uit mannen. Daar kwam in 1961 verandering in toen drie meisjes lid werden van de fanfare. Dat werden er in de loop der jaren alleen maar meer. Silvia Hendrix, één van de huidige leden, merkt ook dat het aansluiten bij een muziekvereniging geen ABC-tje meer is. “Niet alle mensen zitten te wachten op de verplichtingen die bij een vereniging horen. We repeteren iedere vrijdagavond, en dan is het toch wel wenselijk dat je daar regelmatig bij aanwezig bent”, zegt ze. Toch lijken ze daar in Broekhuizen minder last van te hebben dan elders, wat betreft het ledenaantal. Het heeft ongetwijfeld te maken met de manier waarop de fanfare nog altijd zit verankerd in de gemeenschap.

Echte vrienden

Dat blijkt niet alleen uit het ledenaantal van St. Nicolaas, maar ook uit de populariteit van ‘de vrienden van de fanfare’. Een club sympathisanten die zich bij het 50-jarig jubileum in 1998 organiseerden. “Dat zijn échte vrienden”, zegt Koos daarover. “Niet alleen de jaarlijkse financiële bijdrage die daaruit voortkomt, maar vooral ook het feit dat we altijd op ze kunnen rekenen spreekt wat dat betreft boekdelen. Ook nu met de voorbereidingen van het jubileumweekend staan ze weer in grote getalen klaar. Dat is schitterend om te zien”, vertelt hij zichtbaar trots.

Warme banden

Het zijn niet de enige vrienden waar St. Nicolaas op mag rekenen tijdens het weekend van 25 en 26 november. Ook twee bussen met Duitse gasten uit Ellenstedt dragen bij aan de feestvreugde. “Die vriendschap is ooit ontstaan bij een optreden over de grens en de banden zijn sindsdien altijd warm gebleven. Zij mogen daarom zeker niet ontbreken tijdens het feestweekend.” Dat geldt ook voor de bijdrage die het jeugdorkest, een wezenlijk onderdeel van St. Nicolaas, al jarenlang voor rekening neemt. “Die zijn onmisbaar. Ieder jaar gaan ze een weekje naar Luxemburg. Dat is van onschatbare waarde voor de binding, niet alleen met de vereniging maar ook onderling”, zegt Ger daarover.

Een nieuwe mijlpaal

Allemaal samen gaan ze ervoor zorgen dat het jubileumweekend er eentje wordt om niet snel te vergeten. Een nieuwe mijlpaal in de rijke geschiedenis van St. Nicolaas. Op zaterdagavond 25 november wordt met het ‘Vrienden van Brokeze liveconcert’ het startschot gegeven. Daarbij zorgt de fanfare zelf voor de muzikale ondersteuning bij optredens van Lennart Huijs, Bo van den Berg, Bart Rievers en Maaike Kamps. Dat gebeurt onder leiding van dirigent Geert Jacobs.

Oktoberfest

Een dag later krijgt dat een vervolg met een Oktoberfest vanaf 13.00 uur. De activiteiten vinden plaats in de feesthal aan de Genenberg 28 in Broekhuizen. Onderdeel daarvan is ook de trekking van de jubileumloterij, waar al maandenlang loten voor worden verkocht. Kaarten voor het concert op zaterdag zijn verkrijgbaar bij café Wørt, Beautysalon Eige of via tickets@fanfarestnicolaas.nl

De toegang tot het Oktoberfest is gratis. Meer info over het feestweekend zie www.fanfarestnicolaas.nl 

Tekst: Jelle van Hees

Afbeelding