Krapte op de woningmarkt neemt verder toe

1 feb 2024, 11:12 Bedrijf
Afbeelding

De prijzen op de woningmarkt blijven stijgen en in onze regio Noord Limburg in het vierde kwartaal van 2023 zelfs het hardst van Nederland. Als je nu een woning koopt ben je bijna 11% meer kwijt dan een jaar geleden.

De resultaten van het vierde kwartaal 2023 laten de dynamiek en veerkracht van de Nederlandse woningmarkt zien. Kopers en verkopers tonen vertrouwen in de markt. De dalende hypotheekrente en stijgende inkomens dragen daar zeker aan bij. Daardoor zien we het beschikbare aanbod woningen weer kleiner worden. Als ik kijk naar onze eigen gemeente Horst aan de Maas, zie je dat al heel duidelijk, het aanbod de laatste drie maanden van 2023 was bijna 15% minder dan de laatste drie maanden van 2022. Dat wakkert de concurrentie tussen kopers aan. Een opvallend cijfer daarbij is wel dat van het totale aanbod wat beschikbaar is in onze gemeente, de vrijstaande woningen meer dan de helft van dat aanbod voor hun rekening nemen. 

Dat uit zich in de krapte indicator. Die geeft weer wat de keuze mogelijkheden van een zoeker op de woningmarkt zijn. Als je dat voor onze gemeente analyseert, zie je dat die voor het totale aanbod op ongeveer 3,3 staat. Maar tussen de verschillende woningtypes zitten grote verschillen. Voor een twee onder een kapwoning is dat cijfer 1,9 en voor een vrijstaande woning 5,1. De cijfers zijn er heel duidelijk over: bij rijwoningen, twee-onder-een kapwoningen en appartementen gaat het hard. De vrijstaande woningen en daarbij met name de woningen met de slechtere energie-labels hebben het lastiger. Het aantal kopers dat overbiedt op de vraagprijs neemt onder druk van deze cijfers op dit moment ook weer toe. 

Kijkend naar de gemiddelde prijzen, zien we in Noord Limburg een gemiddelde prijs van € 389.000 en in Horst aan de Maas een gemiddelde prijs van € 410.000. Landelijk ligt dat cijfer op € 434.000. In de nieuwbouwmarkt lijkt er sprake van enig herstel in het vierde kwartaal 2023, maar zit nog altijd op een historisch laag niveau. Nieuw bouwen is hard nodig om de druk op de bestaande koopwoningmarkt te verminderen. Dat is simpelweg keihard nodig om te kunnen blijven voldoen aan de grote vraag. Daarbij wel de oproep om ons niet blind te staren op alleen starterswoningen, maar juist ook woningen te bouwen voor doorstromers en senioren. Zij laten juist die woning op de bestaande koopwoningmarkt achter die hard nodig is.

Dennis Holthuijsen, Register Makelaar Taxateur o.z., bestuurslid NVM Limburg