Straks een mooi groen gazon!

11 jan 2024, 09:41 Bedrijf
Afbeelding

Als je over enkele maanden een mooi groen gazon wil dan is het nu de tijd om de eerste stap te zetten: Kalk strooien! Als je niets doet zullen mos en onkruid de overhand nemen en komen er kale plekken in het gazon. In plaats van mooi groen is het gazon meer geel van kleur. 

Kalk strooien maakt de grond minder zuur. Hierdoor is het gras beter in staat om meststoffen op te nemen, waardoor het beter groeit en mos minder kans krijgt. Kalk is geen meststof maar zorgt ervoor dat voeding uit meststoffen goed wordt opgenomen. Het is dus altijd van belang om eerst kalk te strooien en daarna pas een gazonmeststof. Ideaal voor je gazongrond is een pH-waarde die tussen de 6 en 6,5 ligt. Mocht je niet zeker weten of je gazon kalk nodig heeft dan kun je de grond bij Welkoop gratis laten testen. Je ontvangt dan een advies op maat voor jouw gazon, deze meting is ook mogelijk voor een groente- en siertuin. 

De beste tijd om kalk over je gazon te strooien is aan het begin van het jaar (februari of maart) en aan het einde van het jaar (oktober of november). Doe dit wel voor en na de vorstperiode. Het is namelijk niet ideaal om bevroren gras te betreden. Het gras wordt het mooiste groen als je 2x per jaar kalk strooit. In het voorjaar gebruik je bij voorkeur kalk die sneller werkt en oplost. 

Tegenwoordig bestaan er verschillende soorten kalk, waarbij je meststoffen kort na het bekalken kunt strooien. Bij het gebruik van speciale natuurlijke of organische meststoffen is het zelfs mogelijk om dezelfde dag kalk en meststof te strooien, handig als je later in het seizoen nog wilt bekalken. Kalk strooien doe je met de hand of met een strooiwagen en dat herhaal je jaarlijks. Gedurende het seizoen wordt kalk opgenomen in de grond en raakt op. Als vuistregel kun je hanteren dat je bij normaal onderhoud ongeveer 1 kg per 10 m2 moet strooien. 

Wil je meer informatie? Bij Welkoop Sevenum geven we je graag een persoonlijk advies! Ook kun je de gazonwekker instellen op welkoop.nl, dan krijg je een melding als je gazon onderhoud nodig heeft.

Johan van den Beuken, Welkoop Sevenum