Meepraten over hoogwaterproblematiek kan binnenkort in Lottum

wo 27 mrt, 08:42 Algemeen
Afbeelding

Gebiedsontwikkeling Vierwaarden gaat een nieuwe fase van de verkenning in. De afgelopen periode heeft Waterschap Limburg, samen met betrokkenen, verschillende oplossingsrichtingen in beeld gebracht. Op dinsdag 2 april organiseren het waterschap een informatiebijeenkomst in De Smetenhof in Lottum, waarin ze toelichten welke oplossingsrichtingen zij verder willen gaan onderzoeken.

Het project Vierwaarden draait om de bescherming van de gebieden aan beide zijden van de Maas tegen hoogwater. Hiervoor moeten de dijken versterkt worden, maar de Maas moet ook voldoende ruimte krijgen om water af te voeren. Een tegenstrijdige en ingewikkelde situatie, waar in project Vierwaarden een oplossing voor wordt gezocht. Daarbij gaat het naast dijkversterking en rivierverruiming ook om het verbeteren van de natuur en gaat het waterschap aan de slag met ruimtelijke ontwikkeling.

Keuzes maken

Dankzij de inbreng van betrokkenen denkt men steeds beter te weten welke oplossingsrichtingen er verder onderzocht moeten worden. Dit is beschreven in een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). In de NRD staat ook welke milieueffecten er in de verdere verkenning worden onderzocht, zoals bijvoorbeeld de invloed op water, bodem en leefomgeving . Het document legt daarmee een basis voor de milieueffectrapportage (MER). Na de onderzoeken uit de MER wordt er een keuze gemaakt tussen de mogelijke oplossingsrichtingen.

Tijdens een informatiebijeenkomst worden belangstellenden meegenomen in een mogelijke oplossingsrichting, krijgt men antwoord op de vraag wat een NRD precies is en hoe hier nog op gereageerd kan worden.

De bijeenkomst in Lottum vindt plaats op dinsdag 2 april in de Smetenhof en begint om 19.30 uur. Daarbij is ruimte om vragen te stellen en het gesprek aan te gaan.

Reageren op de NRD

In april is de NRD af. Daarma volgt een formeel proces en gaat de NRD ter inzage. “De oplossingsrichtingen en milieueffecten die niet in de NRD staan, worden niet verder onderzocht. We vinden het daarom belangrijk om een compleet beeld te hebben dat ook gedragen wordt door de omgeving. We hopen op een hoge opkomst bij de informatiebijeenkomst zodat we zoveel mogelijk mensen kunnen meenemen in de oplossingsrichtingen en het formele proces van de NRD”, legt omgevingsmanager Sjoerd Haitsma uit. Met een zienswijze kan, gedurende zes weken, vervolgens gereageerd worden. Tegen de zomer zijn alle zienswijzen bekeken en is er een beter beeld van van welke combinaties van oplossingsrichtingen verder onderzocht worden in het MER.