Toekomst NLW nog altijd ongewis, FNV maakt zich ernstige zorgen

31 jan 2024, 15:07 Algemeen
Afbeelding

Lokaal FNV Limburg Noord maakt zich ernstige zorgen over de aanstaande transitie bij Sociaal Ontwikkelbedrijf NLW. In een brief, gericht aan de wethouders van aandeelhouders Horst aan de Maas, Peel en Maas en Venray, maken ze enkele uitgangspunten voor de toekomst van het sociaal werkbedrijf kenbaar.

De lokale afdeling van de FNV maakt de betreffende uitgangspunten kenbaar naar aanleiding van gesprekken met betrokken wethouders van de gemeenten en bestuurders van NLW. Dat het orgaan zich ernstige zorgen maakt over de toekomst van het Sociaal Ontwikkelbedrijf, komt niet uit de lucht vallen. Bij werknemers heerst al lange tijd onrust, omdat nog altijd onduidelijk is welke koers het bedrijf in de toekomst wil gaan varen. Verleden jaar belandde een plan om meer NLW-medewerkers bij ‘gewone’ bedrijven te laten werken nog in de prullenbak.

Slepend bestuursconflict

Die beslissing kwam bovenop een al langer slepend bestuursconflict, waarbij de ondernemingsraad en directie niet op één lijn zitten.

Middels een petitie schaarde een flinke meerderheid van de leidinggevenden zich achter directeur Ward Verkuylen, die lijnrecht tegenover de ondernemingsraad staat. De heersende onrust komt de werknemers van NLW, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, allesbehalve ten goede, zo stelt Lokaal FNV Limburg Noord.

Bijzondere aandacht

Als belangenbehartiger van de werknemers hameren ze op een aantal uitgangspunten, waarvan ze hopen dat de betrokkenen er rekening mee houden bij het bepalen van de te varen koers in de toekomst. 

Naast het van kracht laten blijven van de geldende arbeidsvoorwaarden en het streven om medewerkers zich richting zo regulier mogelijke arbeid te laten ontwikkelen, prediken ze ook voor een vangnet wanneer er sprake is van terugval. “Bijzondere aandacht is nodig voor de groep die blijft aangewezen op een beschutte werkomgeving. Gevarieerde arbeid en verschillende soorten arbeid dienen in het aanbod van ons Sociaal Ontwikkelbedrijf voorhanden te zijn”, schrijven ze.

Aan het hart

De verwachting is dat de drie aandeelhoudende gemeenten Horst aan de Maas, Venray en Peel en Maas dit voorjaar nieuwe toekomstplannen voor sociaal werkbedrijf NLW, waar zo’n duizend werknemers in dienst zijn, presenteren. De betrokken gemeenteraden worden eerst op de hoogte gesteld van de voorgenomen plannen. In de aanloop hoopt het FNV een rol te kunnen en mogen spelen. “De toekomst van Sociaal Ontwikkelbedrijf NLW en haar kwetsbare werknemers gaat ons aan het hart. Graag willen wij met u overleggen over de te nemen stappen richting de toekomst”, schrijven ze in hun brief richting de gemeenten. “Wij zijn uw uitnodiging daartoe graag tegemoet.”