Gemeente wil bijna miljoen bijdragen aan verbouwing Dendron College

11 okt 2023, 14:42 Algemeen
Afbeelding

Om het Dendron College te laten voldoen aan de hedendaagse maatstaven op het gebied van onder andere duurzaamheid, is een grondige verbouwing noodzakelijk. Om die plannen - die reeds in 2021 door de school werden opgesteld - te realiseren, wil het College van B&W in Horst aan de Maas 930.000 euro bijdragen. Een bedrag dat wordt gereserveerd in het Uitvoeringsprogramma van het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs.

Zo luidt althans het voorstel van het college richting de gemeenteraad. Reeds in 2021 stelde het Dendron College een plan op voor een brede verduurzaming van het gebouw, in combinatie met een verbetering van de functionele kwaliteit en het binnenmilieu. Volgens de adviesnota aan burgemeester en wethouders valt een gemeentelijke bijdrage aan de werkzaamheden op basis van de Wet op het Voortgezet Onderwijs (WVO) te onderbouwen.

Voor eigen risico

Omdat de plannen in 2021 werden opgesteld door de school, is er geen budget voor de aanpassingen gereserveerd in het Uitvoeringsprogramma 2020-2024 van de gemeente. In datzelfde jaar ontving het Dendron College echter al een subsidie van 800.000 euro van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Om deze subsidie veilig te stellen, is het Dendron voor eigen rekening en risico toch gestart met de werkzaamheden die vallen onder het verduurzamingsplan. Fase 1 is daarbij inmiddels afgerond en fase 2 staat op het punt van beginnen.

Onvoldoende geventileerd

Een groot deel van het huidige schoolgebouw stamt uit 1996, maar andere delen werden in de jaren 60 gebouwd. Het gebouw kan onvoldoende worden geventileerd en de temperatuur in de klaslokalen loopt in de zomer te hoog op. Het Dendron College wil er daarom naar streven om het binnenklimaat danig te verbeteren. Daarnaast ligt er een opgave om het gebouw te verduurzamen, onder andere door gebruik te maken van warmte-opwekking met warmtepompen en het aanbrengen van dakisolatie. Ook de verbetering van de functionele kwaliteit, passend bij de onderwijsvisie, is een aandachtspunt. Om deze kwaliteitsslag te maken stelde het Dendron een plan op met de titel ‘Op weg naar een Frisse en Duurzame school’. De totale kosten van het plan komen neer op bijna 4 miljoen euro.

Renovatie en groot onderhoud

Omdat er sprake is van renovatie in combinatie met groot onderhoud, is de bekostiging van de aanpassingen een gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeente een schoolbestuur. Fase 2 van de werkzaamheden gaat in totaal 930.000 euro kosten, welke middels een gemeentelijke bijdrage beschikbaar komt. Het bedrag wordt opgenomen in het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs, waarna de gemeenteraad eind 2024 mag beslissen of het geld inderdaad ter beschikking wordt gesteld aan het Dendron College. In dat geval ontvangt Scholengroep Dynamiek met terugwerkende kracht de gemeentelijke bijdrage van 930.000 euro voor de renovatie.