Gemeenteraad ziet liever verliesgevend alternatief dan winstgevende blokkendozen bij uitbreiding van Greenport

11 okt 2023, 14:38 Algemeen
Afbeelding

Vier potentiële scenario’s voor Klaver 7, het uitbreidingsgebied van Greenport richting Sevenum, zijn voorgelegd aan de gemeenteraad van Horst aan de Maas. De voorkeur lijkt daarbij in eerste instantie niet te gaan naar de meest winstgevende. Sterker nog, zolang er geen ‘blokkendozen’ verrijzen in het gebied, wordt liever een fikse financiële domper op de koop toe genomen.

Het is een opvallende conclusie, nadat wethouder Eric Beurskens de Horster gemeenteraad aan de hand nam en vier potentiële scenario’s voor het uitbreidingsgebied schetste. Het eventuele financiële verlies dat bij drie van de vier scenario’s wordt verwacht, komt namelijk voor rekening van de aandeelhouders van Greenport. Daar is gemeente Horst aan de Maas - met 8,3 procent aan aandelen - er eentje van. Toch kozen vrijwel alle partijen voor een scenario waarbij het in de lijn der verwachting ligt dat er flink verlies wordt gemaakt. Ze vinden de enige winstgevende optie, waarbij onder andere logistieke reuzen en ‘blokkendozen’ zouden herrijzen op de 56 hectare van klaver 7, niet wenselijk. Zelfs niet met de verwachting dat dat in totaal zo’n 47 miljoen oplevert voor de aandeelhouders. 

Financiële consequenties

De scenario’s zoals Beurskens die aan de raad presenteerde voor het gebied aan de Venloseweg, varieerden in opzet. Van vasthouden aan de huidige koers tot helemaal niets meer ontwikkelen. Stuk voor stuk hebben ze financiële consequenties. Waar vasthouden aan de huidige koers 47 miljoen op kan leveren, betekent niets doen volgens de raming een verlies van 60 miljoen euro. De voorkeur van de raad lijkt echter uit te gaan naar een middenweg, waarbij kleinere bedrijven uit de regio de kans krijgen om zich te vestigen in het gebied. Dat gaat, mede doordat er al miljoenen aan de voorkant zijn uitgegeven aan de ontwikkeling van het gebied, wel gepaard met fikse rode cijfers.

Het is een consequentie die de raad lijkt te willen dragen, als dat betekent dat grote logistieke reuzen wegblijven.

Inspraak aandeelhouders

De koers die de gemeenteraad van Horst aan de Maas wil voeren, wordt meegenomen bij de besluitvorming over het definitieve scenario voor Klaver 7. Daarbij hebben alle aandeelhouders, onder wie ook gemeente Venray, Venlo en provincie Limburg, inspraak. Ook zij mogen een voorkeursscenario aangeven. Wanneer de aandeelhouders gezamenlijk met een bestemmingsplan komen, is de gemeenteraad wederom aan zet.

Over de voorkeur van die in Horst lijkt op dit moment echter weinig twijfel te bestaan: liever een miljoenenverlies dan grote logistieke ‘blokkendozen’.

Als verrassing komt dat niet. Vorig jaar droeg de raad het College van B&W al op om met alternatieven te komen, waarbij ruimte is voor kleinere regionale bedrijven om zich te vestigen in het gebied.