Raad akkoord met 150.000 euro extra voor bouw appartementen Horst-centrum

27 sep 2023, 12:52 Algemeen
Afbeelding

De gemeenteraad heeft goedkeuring gegeven voor de extra investering van 150.000 euro in de appartementen aan de Veemarkt in Horst. Door de hoge sloopkosten van het huidige pand en vleermuizen in het pand moet de gemeente dieper in de buidel tasten. Ondanks de nodige discussie over de onderbouwing van deze extra kosten, ging bijna de volledige raad akkoord met het voorstel. Alleen BVNL stemde tegen.

In 2022 stemde de raad al in met een krediet voor de bouw van twaalf sociale huurappartementen aan de Veemarkt 5-6 in Horst. De bouw werd echter vertraagd vanwege onvoorziene maatregelen ter bescherming van vleermuizen. Ook bleken de sloopkosten hoger uit te vallen dan vooraf ingeschat. Gevolg: 150.000 euro extra nodig. Ondanks dat de voltallige raad het toevoegen van voldoende betaalbare woningen belangrijk achtte, werd het college door Hart voor Horst aan de Maas en BVNL wel gewezen op het gebrek aan toelichting van deze extra kosten. “We vinden het lastig om te beoordelen hoe de verantwoording van het aanvullende krediet is opgebouwd, aangezien we geen specificatie van de 150.000 euro hebben gezien”, sprak Nathalie Roozendaal (Hart voor Horst aan de Maas). “Waar trek je de grens?” Toen tijdens de vergadering bleek dat de VVD na haar vragen over de onderbouwing wel de betreffende stukken mocht inzien, leidde dit tot verontwaardiging bij BVNL. “Wij vragen in de raadsavond om uitleg waar dit geld naartoe gaat en wij krijgen geen stukken in te zien, terwijl de VVD dit wel krijgt”, sprak Imke Emons. “Ieder raadslid hoort alle informatie te ontvangen dat andere raadsleden ook krijgen. Ik schrik hiervan.” In een reactie gaf wethouder Roy Bouten aan dat hij dacht dat de vragen afdoende beantwoord waren. “Je mag altijd bellen als je een verduidelijkende vraag hebt. Als ik een telefoontje heb gehad, ga ik hierna niet 27 raadsleden bellen om dezelfde informatie door te geven.”

Ook Essentie zat met het voorstel in de maag. “Omdat we enerzijds ook geen projectontwikkelaars financieren en tegemoet komen”, legde Kay Thijssen uit. “Anderzijds zien we ook dat de druk op de woningmarkt heel erg hoog is. We willen ook geen concessies doen in kwaliteit. We bouwen hier voor de juiste doelgroep.” Dit leidde ertoe dat bijna de volledige raad instemde, afgezien van BVNL.