Ingrid Stiphout-Sijbers uit Sevenum fietste van Parijs naar Londen voor strijd tegen kanker

27 sep 2023, 12:41 Algemeen
Afbeelding

Ingrid Stiphout-Sijbers uit Sevenum fietste van Parijs naar Londen voor strijd tegen kanker

Over de hele wereld werd in september deelgenomen aan de Country 2 Country 4 Cancer (C2C4C) fietstochten. Zo ook door Ingrid Stiphout-Sijbers uit Sevenum. Van zaterdag 16 tot en met maandag 18 september pakte zij met veertien collega’s de wielrenfiets en reed ze in drie etappes vanuit Parijs naar Londen. Doel was om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor kankeronderzoek.

Al tien jaar wordt de Country 2 Country 4 Cancer fietstocht georganiseerd door het bedrijf waar Ingrid werkt. “Wereldwijd doen er elk jaar 350 collega’s mee”, vertelt Ingrid. “Doel is om aandacht te vragen voor de ziekte kanker en om geld op te halen voor kankeronderzoek. Tijdens deze tocht wordt er drie weken lang door zes teams in verschillende landen gefietst. Ieder team bestaat uit vijftien collega’s die drie dagen lang fietsen. Ook heeft elk land een eigen fundraise.” Samen met haar Nederlandse collega zette Ingrid zich in voor Villa Joep. “Dit is het fonds tegen neuroblastoom kinderkanker”, legt Ingrid uit. “Elk jaar worden er in Nederland zo’n dertig kinderen gediagnostiseerd met deze ziekte en de genezingskans is erg laag. Daarom is het zó belangrijk om geld in te zamelen voor extra onderzoek.”


Zus

Deelnemers aan de tocht hebben allemaal hun eigen motivatie om mee te doen. De deelname van Ingrid is een eerbetoon aan haar zus. “Zij heeft altijd keihard gewerkt in het ziekenhuis en is een aantal jaar geleden overleden aan de gevolgen van kanker. Ik fiets voor haar en iedereen die op dit moment geconfronteerd wordt met deze ziekte.” Ook Villa Joep heeft een speciale plek in haar hart. “Ik ben zelf gezegend met gezonde kinderen en ben daar heel dankbaar voor. Je gunt het iedereen om zijn of haar kinderen te zien opgroeien. Ik heb zelfs samen met mijn zoon en dochter getraind voor C2C4C.”


Voorbereiding

De fietstocht vergde namelijk de nodige voorbereiding. “Ik had nog nooit op een wielrenfiets gezeten”, vertelt Ingrid lachend. In april begon ze met trainen. “We zijn als team goed begeleid door professionals en ik heb het fietsen langzaam opgebouwd van 30 minuten tot zelfs 5 uur.” Daar ging behoorlijk veel vrije tijd inzitten. “Vooral op het laatst. Toen heb ik nog met mijn zoon drie dagen lang in Zuid-Limburg getraind om heuvels te fietsen.”

Tijdens deze voorbereiding was Ingrid naast het trainen ook druk bezig met het inzamelen van geld. “Een goede vriendin van me, Gina Stegmeijer, is erg creatief en maakt gelukspoppetjes. Zij stond meteen achter het idee om een groot deel van de opbrengst hiervan te doneren aan Villa Joep. Daarnaast zijn er nog andere activiteiten georganiseerd om geld op te halen.


Opgeven geen optie

Op zaterdag 16 september was het, na ruim 2.200 kilometer getraind te hebben, dan eindelijk zo ver: samen met haar collega’s van team Benelux legde Ingrid 360 kilometer per fiets af om vanuit Parijs naar Londen te komen. “Dit ging heel erg goed”, blikt Ingrid terug. “Je gaat diep en je komt jezelf tegen, maar dat mag en moet ook, vind ik. Mensen die met deze ziekte te maken hebben, hebben geen keuze. Opgeven is geen optie.” Tijdens de tocht kon Ingrid op steun rekenen van haar collega’s. “We hebben het echt samen gedaan. Je helpt elkaar waar je kunt en het was een hele waardevolle en bijzondere ervaring.”

Het bereiken van de finish gaf haar dan ook veel voldoening. “Iedereen kwam uiteindelijk over de finish met zijn of haar persoonlijke motivatie en doel. Dat maakte het heel speciaal om met allemaal lieve mensen zo’n mooi bedrag bij elkaar te fietsen.” Ook was ze best een beetje trots op zichzelf. “Ik ben 57 jaar en had nog nooit op een wielrenfiets gezeten. Het is heel mooi om in vijf maanden zo hard te trainen en dan vervolgens iets moois bij te dragen aan zo’n belangrijk onderdeel in de gezondheidszorg. Daar ben ik heel dankbaar voor.”


Er kan nog steeds gedoneerd worden voor Villa Joep via shorturl.at/aosB1 of villajoep.nl/

Tekst: Floor Velthuizen