Totaal aantal WW-uitkeringen in Limburg daalt, maar Horst aan de Maas laat stijging zien

24 aug 2023, 07:38 Algemeen
Afbeelding

Het totaal aantal WW-uitkeringen in Limburg laat een lichte daling zien, zo blijkt uit cijfers van Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). In Horst aan de Maas is echter een stijging zichtbaar: deze gemeente telde in juli van dit jaar 442 WW-ontvangers, tegenover 420 een jaar eerder.

Daarmee stijgt het aantal WW-ontvangers in Horst aan de Maas in een jaar tijd met 5,2 procent. Wanneer een werknemer geheel of gedeeltelijk werkloos wordt, heeft hij of zij recht op een uitkering. De stijging van het aantal werklozen in deze gemeente is opvallend, omdat eerder deze week nog in het nieuws kwam dat bijna de helft van de Limburgse ondernemers kampt met een personeelstekort, zo bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Uiteenlopende redenen

De stijging strookt ook niet met landelijke cijfers, waaruit blijkt dat er in juli van dit jaar 152.000 Nederlanders een WW-uitkering ontvingen, tegenover 157.000 een jaar eerder. In totaal zaten er in juli 362.000 mensen van 15 tot 75 jaar zonder werk. Dat is 3,6 procent van de beroepsbevolking. 

“In juli hadden 3,6 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,2 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct beschikbaar zijn voor werk”, schrijft het UWV in een persbericht. 

De 3,2 miljoen waarover wordt gesproken, worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Hieronder vallen ook mensen die met pensioen zijn of zij die niet kunnen werken vanwege ziekte of arbeidsongeschiktheid. 

Omringende gemeenten

Horst aan de Maas is niet de enige Limburgse gemeente waar het aantal WW-uitkeringen het afgelopen jaar toenam. In totaal gaat het in deze provincie om tien gemeenten die soortgelijke cijfers noteren. Gemeente Gennep is de absolute uitschieter: daar steeg het aantal WW-ontvangers in een jaar tijd met 17,1 procent naar een totaal van 151. 

Het verschil met omringende gemeenten is beduidend kleiner. Net als Horst laat ook Venray een stijging zien (6,8 procent), terwijl het aantal WW-ontvangers in Peel en Maas juist daalde met 5,5 procent. Ook in Venlo werd een daling waargenomen (3,6 procent).

Werkloosheid onder jongeren

Uit de cijfers blijkt dat werkloosheid het afgelopen kwartaal vooral onder jongeren van 15 tot 25 jaar is gestegen. In dit gedeelte van de beroepsbevolking ging het aantal werklozen van 7,9 procent in april naar 8,6 procent drie maanden later. Bij 25- tot 45-jarigen en 45-plussers liggen de percentages aanzienlijk lager.