Afwijzing windmolenplan nog altijd mogelijk na instemmen onderzoek

6 jul 2023, 09:54 Algemeen Windmolens
Afbeelding

De gemeenteraad van Horst aan de Maas heeft de mogelijkheid om het windmolenplan nog af te wijzen, zelfs als er tijdens de raad van dinsdag 11 juli zou worden ingestemd met een onderzoek naar de milieugevolgen van windmolens tussen Melderslo, Lottum en Grubbenvorst. Na het zomerreces krijgen de partijen de gelegenheid om extra onderzoeksvragen te stellen. Dit gaf wethouder Thijs Kuipers aan tijdens de raadsvergadering van dinsdag 4 juli, waarin de partijen nog een keer de mogelijkheid kregen hun vragen over de mogelijke komst van de windmolens te stellen.

De behandeling van de vragen over de windmolenplannen zou eigenlijk een week eerder plaatsvinden, namelijk op dinsdag 27 juni, maar wegens technische problemen werd de bespreking hiervan uitgesteld. Een dag later, woensdag 28 juni, trokken honderden inwoners van Horst aan de Maas naar een inspreekbijeenkomst van de gemeenteraad over windmolens in MFC De Zwingel in Melderslo. Dinsdag 4 juli kreeg de raad alsnog de kans om haar vragen te stellen over het geven van een ‘go’ of ‘no go’ voor een milieueffectrapportage (MER), waaruit duidelijk moet worden of het haalbaar is om twee windmolenparken te plaatsen tussen Melderslo, Grubbenvorst en Lottum. Tijdens deze avond gaf wethouder Thijs Kuipers aan dat het, ook als er volgende week een ‘go’ wordt gegeven op een MER, het op basis hiervan alsnog mogelijk is om na de zomer nog tegen de komst van de windmolens te stemmen. Wel moet er dan gekomen worden met goede ruimtelijke argumenten.

De wethouder laat de raad vóór 11 juli weten op basis waarvan er nog bezwaar kan worden gemaakt tegen de windmolens nadat er akkoord is gegeven op een MER.