Jannis van den Heuvel uit Tienray

9 aug 2023, 14:25 Geplukt
Afbeelding

Eerder dit jaar streek hij neer in Tienray. Om te ondernemen, zoals hij dat al langer op meerdere fronten doet, maar toch vooral om samen met enkele zielsverwanten op zoek te gaan naar de spirituele kant en een andere invulling van het leven. Met vriendin Chantal en vrienden Bram en Martijn onderzoekt hij de mogelijkheden om aldaar een gemeenschap op te zetten waar ‘ieder voor zich’ tot het verleden behoort. Deze week wordt Jannis van den Heuvel (35) uit Tienray geplukt.

Nee, wonen in hartje Tienray was geen bewuste keuze of langgekoesterde droom voor de in Horst geboren en getogen Jannis. Hij zag er een karakteristieke witte boerderijhoeve te koop staan, waar toevalligerwijs wel heel veel mogelijkheden tegelijkertijd samenkomen. Sinds een aantal maanden woont hij er, samen met vriendin Chantal en vrienden Bram en Martijn. “Tijdens mijn studententijd heb ik even een uitstapje gemaakt naar Tilburg, maar daarna ben ik ook weer teruggekeerd in Horst, waar ik altijd gewoond heb”, vertelt hij. “Daar heb ik onder andere een jaar of tien gewerkt bij café De Lange. Achter de bar, en later als marketingmanager. Wonen in Tienray lag dan ook niet direct in de lijn der verwachting”, lacht Jannis. “Hoewel mijn moeder - hier beter bekend als juffrouw Paulien - wel een lange periode lerares op de basisschool is geweest.” In Horst was Jannis ook bij RKsv Wittenhorst een graag geziene gast. Hij schopte het er zelfs tot het eerste elftal.

Geboren met ondernemersbloed

De voetbalschoenen hangen inmiddels alweer eventjes aan de wilgen. En ook het trainen van een jeugdelftal is verleden tijd. “Het was niet meer te combineren met andere bezigheden”, doelt hij onder andere op het ondernemerschap waar hij al vroeg mee in aanraking kwam. Samen met compagnon Geert Groen staat hij al jaren aan het roer bij Sociaal Kapitaal, een bureau met inmiddels elf medewerkers, dat gespecialiseerd is in marketing, communicatie en ‘het in de markt zetten van merken’. Jannis bleek geboren met ondernemersbloed. “Naast Sociaal Kapitaal ben ik één van de oprichters van Hub73 en mede-eigenaar van Gigit!, een muziekapp. Dus het werd inderdaad wat te druk om daarnaast nog vrijwilligerswerk te doen”, vertelt hij lachend. Dit jaar werd het lijstje met eigen ondernemingen uitgebreid met Sarana. “En dat is de reden waarom we in Tienray zijn gaan wonen.” Sarana is een spiritueel centrum in opbouw, met grootse toekomstplannen.

Sarana

“Ik zie mezelf tegenover mijn medewerkers absoluut niet als baas”, begint Jannis. “Wat dat betreft durf ik best te stellen dat mijn persoonlijke visie naadloos aansluit bij wat we met Sarana willen gaan doen. Op het moment woon ik hier met mijn vriendin en twee vrienden. Het is een beetje vergelijkbaar met een studentenhuis, maar dan zonder de teringzooi”, lacht hij. Met die term wordt de woonboerderij met flinke lap grond en een aantal bijgebouwen echter tekort gedaan. “We zijn in gesprek met de gemeente om verschillende dingen te gaan exploiteren op deze locatie. De eerste yoga-sessies en workshops hebben we al gehad en bedrijven weten de locatie te vinden om in alle rust te vergaderen.” Het ultieme doel dat Jannis en zijn metgezellen met Sarana hebben, is groter. “De bijgebouwen worden de komende jaren verbouwd, en we willen tiny houses op onze grond plaatsen. Dat wordt de grootste stap voor Sarana. Uniek in deze gemeente, mocht het allemaal doorgaan”, glundert Jannis. “Het is een woonvorm die nog niet bestaat in Horst aan de Maas. Ik geloof in hetgeen we hier willen doen. Het is een andere woonvorm dan zoals we die kennen. Niet dat de huidige manier van wonen verkeerd is, maar ik denk dat het ook anders kan. Ik geloof niet in ‘hokje-mensje-hokje-mensje’ en ieder voor zich. Ik geloof veel meer in een sterk gemeenschapsgevoel. Eentje waar mensen meer met elkaar samen doen en delen.”

De tiny houses, waarvan Jannis hoopt dat ze er over een jaar daadwerkelijk staan, moeten uiteindelijk worden bewoond door gelijkgestemden. “Toekomstige bewoners moeten de visie van Sarana omarmen én bijdragen aan de gemeenschap. Door een bijdrage te leveren aan het voedselbos, in de vorm van muziek of bijvoorbeeld door coaching te geven. Met één been in de ‘normale’ maatschappij, als het even kan. Het wordt dus geen ‘groepje’ op zichzelf”, verduidelijkt hij. “Zelf vind ik het prettig om te functioneren in beide werelden. Een leven waarbij wonen, werken én samenleven allemaal door elkaar lopen. Waar ruimte is om buiten te zijn, in de moestuin bijvoorbeeld. Ik geloof niet in hokjes. We willen de mensen die hier (bij Sarana, red.) komen, de eindgebruikers zogezegd, een mooie plek bieden waar ze tot rust kunnen komen.” In Tienray dus, waar zoals gezegd veel dingen toevalligerwijs samenkomen. “De ‘vibe’ hier is treffend. Tienray staat bekend als Klein Lourdes, ons erf ligt naast de kerk, het Pieterpad loopt langs ons perceel en er zit best wat grond bij.”

Het lijken in eerste instantie twee werelden die maar moeilijk met elkaar te verenigen zijn. Aan de ene kant is Jannis de ondernemer, die wordt afgerekend op financiële resultaten, en aan de andere kant bevindt zich de rust van de spirituele wereld waarin hij zich met Sarana begeeft. “Ze blijken wel degelijk naast elkaar te kunnen bestaan. Natuurlijk schuurt het her en der, maar dat is helemaal niet erg. Het allerbelangrijkste is dat mensen goed in hun vel zitten. Dat geldt zeker ook voor mijn collega’s bij Sociaal Kapitaal. Als dat goed zit, dan komt het resultaat onder streep vanzelf. Als je écht verbinding met elkaar maakt, dan levert dat op de lange termijn heel veel moois op.”

Datingapp Inner Circle

Die verbinding voor de lange termijn maakte Jannis ook met zijn vriendin Chantal. Zij het op niet alledaagse wijze. “Chantal is ontzettend essentieel voor het slagen van Sarana. Net als Bram en Martijn dat zijn. Waar ik de droge strategische kant voor mijn rekening neem, is Chantal veel meer het vlees en bloed. Zij brengt warmte op deze plek”, vertelt Jannis trots. “We kennen elkaar via de datingapp Inner Circle. Er was echter één probleempje: je kon er alleen aangeven of je in Utrecht, Rotterdam of Amsterdam woont. Niet handig, want ik woonde gewoon in Horst. Ik besloot Utrecht als woonplaats aan te vinken, en zette ‘ik ben geïnteresseerd in spiritualiteit. Jij ook? Laat me dan iets weten’, in mijn profiel. Op basis daarvan stuurde Chantal me een berichtje”, blikt Jannis terug. “Ze vroeg vrijwel meteen of Horst een wijk in Utrecht is. Niet dus. Hoewel er eerst wat weerstand was vanwege de grote afstand, zijn we op termijn gaan samenwonen in Horst. Tot Tienray afgelopen jaar op ons pad kwam. We hebben het geweldig.”

Gelijkgestemde én leuke mensen

Het werpt de vraag op hoe Jannis de verschillende ballen allemaal gelijktijdig in de lucht weet te houden. Meerdere ondernemingen, een druk sociaal leven en op ontdekkingsreis naar andere manieren om zijn levenspad te bewandelen. “Soms is het inderdaad druk, maar ik heb geleerd dat het van enorm belang is om gelijkgestemde én leuke mensen om je heen te verzamelen. Met een gezamenlijk doel en dezelfde normen en waarden. Als dat lukt, dan wordt ondernemen écht leuk. Durf anderen verantwoordelijkheid te geven en fouten te laten maken. Dat werkt voor mij.” Het geeft Jannis de ruimte voor verandering. “Ik ga mijn tijd vanaf deze maand anders indelen. ‘s Ochtends het lastige denkwerk achter de laptop en ‘s middags naar buiten. Dat is geen harde afbakening, maar wel een streven. Ik geloof niet dat we gemaakt zijn om hele dagen op kantoor te zitten. Meer naar buiten, minder achter het scherm, dat lijkt me beter.”

Dat geeft hem idealiter ook meer tijd om aan andere hobby’s te besteden. “Muziek speelt een grote rol in mijn leven, en ik houd me logischerwijs veel bezig met spiritualiteit”, vertelt Jannis. “Festivals en concerten bezoeken vind ik erg gaaf. Best Kept Secret, Down The Rabbit Hole en Lowlands: ik kwam en kom er graag. Al ben ik mijn wilde haren wel een beetje aan het verliezen”, lacht hij.

En hoewel muziek altijd een belangrijke factor zal blijven, gaat de onderstroom in het leven van Jannis steeds meer richting spiritualiteit en het verder helpen van mensen. “Ik heb een strategisch hart en ben nog lang niet klaar met de dingen die ik nu doe, maar ik kan me prima inbeelden dat Sarana een steeds grotere rol gaat spelen. We zullen wel zien. Ik beweeg met een open vizier mee met alles wat er gebeurt en sta open voor nieuwe invloeden.

Andersom hoop ik dat mensen openstaan voor de manier waarop wij het leven willen vormgeven. Ik zeg niet dat het anders moet, maar wel dat het anders kan. De visie die we bij Sarana hebben, zou een interessante kunnen zijn. Probeer daar voor open te staan.”

Tekst en beeld: Jelle van Hees