Lezing over Schadijkse Bossen

donderdag 23 mei 2024 20:00

Heemkunde Meterik organiseert op donderdag 23 mei een lezing over de Schadijkse Bossen. Spreker is Piet Hoebers uit Meerlo.

Iedereen in Meterik heeft herinneringen aan de Schadijkse Bossen, oftewel ‘De Schaak’. Er werd en wordt gewandeld of gespeeld op ‘De Zandberg’, een zandverstuiving. Vroeger waren hier uitgestrekte heidevelden. Boeren staken er plaggen en lieten er schapen grazen. Zo ontstonden kale plekken en kreeg de wind vat op het onderliggende zand. Vandaar het heuvelachtige karakter in een groot gedeelte van het bos. Aan het eind van de negentiende eeuw ging men de zandverstuivingen te lijf door grote delen te bebossen met grove dennen. De heidevelden werden omgevormd tot landbouwgebieden.

Lezinggever Piet Hoebers werkte als docent biologie bij het St. Thomascollege in Venlo. Hij bespreekt hoe de Schadijkse Bossen twee eeuwen geleden werden opgedeeld in secties met perceelnummers. In de periode daarvoor werden grotere maar ook kleinere delen van de gemeente aangeduid met namen die verwezen naar specifieke eigenschappen die op die plekken aanwezig waren. Van veel van deze oude namen, toponiemen genoemd, is de oorspronkelijke betekenis verloren gegaan. In dit rijtje past ook het toponiem de Schaak. Piet Hoebers vertelt in deze lezing wat de naam Schaak eigenlijk betekent.

Verder komt aan de orde hoe de bewoners van de Schaak hebben bijgedragen aan de landschappelijke veranderingen. Vanaf de Middeleeuwen zijn de gemengde bossen door activiteiten van lokale boeren namelijk geleidelijk veranderd in uitgestrekte heidegebieden en zandverstuivingen.

De lezing vindt plaats in foyer van het MFC, begint om 20.00 uur en is ook voor niet-leden van Heemkunde Meterik te bezoeken. Wie de lezing wil bijwonen wordt gevraagd zich aan te melden via info@heemkundemeterik.nl en daarbij te vermelden met hoeveel personen hij/zij aanwezig zal zijn.

Locatie