Lezing over Hugo de Groot

woensdag 15 mei 2024 20:00

LGOG Kring Ter Horst organiseert op woensdag 15 mei een lezing over Hugo de Groot, een van de grootste rechtsgeleerden die Nederland heeft voortgebracht. Spreker is professor Henk Nellen, expert wat betreft Hugo de Groot en Horstenaar van geboorte.

In zijn lezing bespreekt Nellen de betekenis en invloed van Hugo de Groot (1583-1645). Onder zijn Latijnse naam Grotius was dit Delftse wonderkind al vroeg wijdvermaard. Als staatsman, jurist, dichter, theoloog, historicus, literator, briefschrijver en familieman stelde hij zijn geleerdheid in dienst van het vaderland, dat een bloedige oorlog tegen de wereldmacht Spanje uitvocht. Met verbluffende vlotheid werkte Grotius zich langs de maatschappelijke ladder omhoog.

Tijdens de godsdiensttroebelen van het Bestand (1609-1621) speelde hij een belangrijke rol als theoreticus van een tolerant godsdienstbeleid. Maar ook bepleitte hij in veel publicaties een krachtig overheidsbeleid dat tolerantie onder de vechtende geloofspartijen moest afdwingen. Na de uitschakeling van Johan van Oldenbarnevelt in 1618 kwam ook aan Grotius’ Nederlandse loopbaan een abrupt einde. Hij werd veroordeeld tot levenslange gevangenschap, die hij moest doorbrengen in de staatsgevangenis Loevestein. Na zijn spectaculaire ontsnapping ging hij in ballingschap, maar ook in die moeilijke situatie liet hij zijn pen niet onbenut.

Henk Nellen is als gastonderzoeker verbonden aan het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis te Amsterdam. Tot aan zijn pensionering doceerde hij tevens ideeëngeschiedenis van de vroegmoderne tijd aan de Erasmus School of History, Culture and Communication van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Rondom deze lezing, die wordt gehouden in Openluchtmuseum De Locht (Broekhuizerdijk 16d in Melderslo), wordt een kleine boekenbeurs georganiseerd. De aangeboden boeken hebben allemaal betrekking op de historie van de gemeente Horst aan de Maas. De boekenbeurs vindt plaats van 19.30 tot 20.00 uur en van 22.00 tot 22.30 uur. De lezing van Henk Nellen begint om 20.00 uur.

Locatie